XIX GMINNY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH „ZOSKALAŃSKIE JODEŁKO” W ZASKALU. TRADYCYJNY SMAK LGD.
23 listopada 2013 r. w remizie OSP Zaskale odbył się XIX Gminny Konkurs Potraw Regionalnych. Organizatorem konkursu był Oddział Związku Podhalan w Zaskalu , Rada i Wójt Gminy Szaflary oraz Podhalańska Lokalna Grupa Działania. W konkursie potrawy i napitki prezentowały gażdziny z gminy Szaflary tj. Zaskala ,Szaflar, Skrzypnego, Boru, Bańskiej Niżnej, Bańskiej Wyżnej ,Maruszyny oraz stół unijny z Zaskala.
Gospodynie uwarzyły i upiekły potrawy tradycyjne, starodawne wykonane z naturalnych produktów tj. mleka ,mięsa, mąki czy owoców i warzyw. Były i piecone korpiele na blachach, kluski tarcioki, hałuski, zoproska z kminkiem czy groch z kapustą i grzybami a popić można było różnymi zdrowymi herbatkami ,nalewkami czy samogonem. Współczesne światowe potrawy takie jak :sałatki, krewetki ,desery zagościły na stole unijnym ładnie udekorowanym i reprezentującym urok młodszego pokolenia naszych Pań. Stoły uginały się od przysmaków i różnorodności kulinarnej.
Jury w składzie :przew. Anna Mlekodaj, Władysław Tylka, Jadwiga Stanek, Maciej Szostak ,Danuta Łaś, Krystyna Buńda, Wojciech Groń, Maria Przygocka wysoko kulinarnie oceniło 424 potrawy , które świadczą o wierności tradycji jak również o bogatej inwencji twórczej młodych gospodyń.
Wszystkie gospodynie otrzymały równorzędne nagrody , każda po ekspresie do kawy oraz zestawie szklanek-filiżanek ufundowanych z budżetu gminy Szaflary.
PLGD w ramach konkursu „Tradycyjny Smak LGD” przyznała 3 równorzędne I miejsca zespołom z Zaskala, Skrzypnego i Bańskiej Wyżnej, nagradzając ich zestawami garnków, pozostałe zespoły otrzymały również nagrody w postaci sprzętu AGD.
W poszczególnych sołectwach wyróżniono:
Zaskale
-bób gotowany oraz pierogi z kiszką,
Bańska Wyżna- kotlety jagnięce oraz pieczoną białą kiełbasę,
Bańska Niżna- zociorka oraz tradycyjne ciasto drożdżowe,
Bór-flaki z korpielami oraz talorki z marchwi i korpieli,
Maruszyna-chleb ziarnisty oraz herbaty, kompoty i nalewki,
Skrzypne-udziec z capa oraz fasolę z baraniny,
Szaflary-bergel czyli słowacką potrawę oraz bigos z cukinii,
Zaskale –stół unijny: różowe naleśniki, deser skandynawski oraz bogactwo różnorodnych napojów.
Na konkursie pojawiło się sporo zacnych gości: v-ce rektor PPWSZ Anna Mlekodaj, wójt gminy Szaflary Stanisław Ślimak, prezes PLGD Maciej Szostak, ks .proboszcz Ryszard Gaweł, radni powiatowi, dyrektorzy szkół, prezesi ZP i inni goście, w sumie dużo gości i smakoszy góralskiego jadła i napitku.
Konkurs na wesoło i z humorem prowadzili prezes ZP w Zaskalu Andrzej Tylka oraz v-ce prezes Wacław Cetera, przygrywała muzyka góralsko Czesława Joniaka ze Skrzypnego, a w części artystycznej wystąpił zespół góralski ” Mali Zoskalanie”.
Organizatorzy bardzo serdecznie dziękują głównemu sponsorowi tej imprezy Gminie Szaflary oraz współorganizatorowi tj. Podhalańskiej Lokalnej Grupie Działania wraz z Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich :Europa inwestująca w obszary wiejskie. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.Instytucja Zarządzająca PROW 2007-2013-Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ponadto konkurs wspomogli finansowo :firma „Paweł” A.J. Kalata, firma „Pakfol”, firma” Nykaza”,K.S. Fic, M.J. Ścisłowicz, kantor Fred, W. Tylka, M.A. Bukowski, K.S. Grzęda, D.Z. Szczepaniak, B. Szumal, E.J. Poniedziałek, dr Kowal, J .R. Głąb, H.B. Głąb i inni bezimienni darczyńcy. Wszystkim serdecznie dziękujemy.
Konkurs zakończyły posiady góralskie przy muzyce i stole góralskim. Wszyscy bawili się znakomicie, humory i zdrowie dopisywały każdemu.
Prezes oddziału ZP w Zaskalu serdecznie dziękuje wszystkim gaździnom co były na konkursie, jurorom, sponsorom ,gościom, muzyce,mediom oraz Zarządowi Koła za pomoc w organizacji tego konkursu.
Podziękowania dla autora zdjęć p. Grzegorza Stolarczyka.
Andrzej Tylka
|