OFICJALNA STRONA INTERNETOWA GMINY SZAFLARY
GMINA SZAFLARY
             

BIULETYN INFORMACJI PUBLICZNEJ

.:MENU:.

- AKTUALNOŚCI
- URZĄD GMINY
- KULTURA I SZTUKA
- SOŁECTWA
- SZKOŁY
- KONKURSY
- GOSPODARKA
- ORGANIZACJE
- TURYSTYKA
- SPORT
- HISTORIA
- PARAFIE
- ZDJĘCIA
- MAPY

.:FOTO:.

TATRY ZIMĄ

.:KALENDARZ:.

.:PODHALAŃSKA LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA:.

.:BIURO INICJATYW SPOŁECZNYCH:.

.:6 LATKU WITAJ W SZKOLE:.

.:6 LATKU WITAJ W SZKOLE
WOJEWÓDZTWO MAŁOPOLSKIE
:.

.:PAMIĘTAJ O SZKOLE:.

PORTAL /XV GMINNY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH „ZOSKALAŃSKIE JODEŁKO” W ZASKALU POLSKA / MAŁOPOLSKIE / NOWOTARSKI

.:XV GMINNY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH „ZOSKALAŃSKIE JODEŁKO” W ZASKALU :.

XV GMINNY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH „ZOSKALAŃSKIE JODEŁKO” W ZASKALU

       17 października 2009 roku w remizie OSP w Zaskalu odbył się XV Konkurs Potraw Regionalnych. Organizatorem konkursu był Oddział Związku Podhalan w Zaskalu oraz Rada i Wójt Gminy w Szaflarach. Na konkursie potrawy i napitki zaprezentowały gaździny z gminy Szaflary tj. z Zaskala, Szaflar, Bańskiej Niżnej, Bańskiej Wyżnej, Boru, Maruszyny, Skrzypnego oraz ósmy stół unijny z Zaskala. Stoły na sali remizy OSP uginały się od jedzenia i picia. Dominowały tradycyjne potrawy góralskie ale nie brakowało również dzisiejszych potraw światowych takich jak : pizza, sałatka grecka itp.
      Na stołach pojawiło się aż 457 potraw. Bogaty był wybór herbat (rumiankowa, kminkowa, pokrzywowa, na miłość, lubcykowa itp.) Pośród nalewek dominowały cytrynówki, miodówki, śliwowice różnego rodzaju bimbry czy wina domowe. Zgromadzeni goście pojedli i popili ale wszyscy byli zdrowi i weseli co dobrze świadczy o sztuce kulinarnej naszych gaździn.
      Na tegorocznej imprezie pojawiło się duże grono gości na czele z Wójtem Gminy Szaflary Stanisławem Ślimakiem, v-ce starostą nowotarskim Maciejem Jachymiakiem, byłym prezesem ZP Janem Hamerskim, radnym powiatu nowotarskiego Władysławem Tylką, dyrektorzy szkół, sołtysi ,członkowie Rad Sołeckich, oddziałów ZP itp.       Konkurs uroczyście otworzył Wójt Stanisław Ślimak, ks. Krzysztof Kopeć pobłogosławił potrawy i wszystkich zebranych a całą imprezę na wesoło i z humorem poprowadzili prezes oddziału ZP w Zaskalu Andrzej Tylka oraz v-ce prezes Wacław Cetera. Oprawę muzyczną zapewniła kapela góralska Czesława Joniaka ze Skrzypnego, program artystyczny zaprezentował zespół dziecięcy z ZSPiG w Bańskiej Niżnej przygotowany przez Joannę Gut. Jury w składzie:
przew. Maria Staszel,
Mieczysław Olcoń,
Maciej Jachymiak,
Jan Hamerski,
Władysław Tylka,
Maria Dudek,
Bronisława Jachymiak
stwierdziła wysoki poziom regionalnych potraw, wierność tradycji w doborze składników oraz zastosowanie tradycyjnych receptur.
Jury wyróżniło w poszczególnych sołectwach następujące potrawy:
w Zaskalu
grule mascone z grzybami,
polywka na stuce,
kwaśnica na gęsinie,
łyć świński wędzony,
kluski z borówkami,
herbata z lubczyku;
z Szaflar
maśmarajda czyli kapusta świeża z grulami,
placki z kapustą,
golonka i miodowa nalewka na miłość;
z Bańskiej Niżnej
góralskie korboce,
różnego rodzaju kluski hałuski,
jagnięcina z kapustą;
z Bańskiej Wyżnej
bryndzonka z grulami,
żezańce,
kluski ze śliwkami,
dżem z pigwy,
prosie pieczone oraz dobre napitki;
z Boru
zupa marchwiowa,
kasza ze skwarkami,
podpłomyk pocukrzony,
nalewka „co się w oczach troi”;
z Maruszyny
żeberka na serwatce,
kluski bulowate,
kwaśnica na gęsinie oraz 23 gatunków herbat;
ze Skrzypnego
kwaśnica na żeberku,
chleb z mąki jarcanej,
korpiele piecone,
koreczki z koziego mlyka,
herbatę z melisy;
stoł unijny ze Zaskala
pizza baciarska,
łosoś z sałatką,
poncz arbuzowy,
ciasto włoskie,
„cycki góralskie”.
Jury postanowiła przyznać równorzędne nagrody dla każdej z gaździn w postaci zestawu obiadowego i kawowego.
       Organizatorzy bardzo serdecznie dziękują sponsorom tej imprezy:
Rada i Wójt Gminy Szaflary,
Maria i Jan Ścisłowicz z Ludźmierza,
Bronisława i Jan Jachymiak z Ludźmierza,
Kantor „Fred” z Nowego Targu,
Państwo Jarząbkowie z Szaflar,
Elżbieta i Józef Poniedziałek z Zaskala,
Stanisław Grzęda z Zaskala,
Danuta i Zbigniew Szczepaniak z Zaskala,
Roman Jasion z Szaflar,
Masarnia „Majerczyk” ze Skrzypnego,
Firma „Pakfol” z Szaflar,
Hurtownia „Nykaza” z Nowego Targu,
Bożena i Wojciech Groń z Nowego Targu,
oddział ZP Wróblówka.
       Miejscowy oddział Związku Podhalan pragnie mieć swój związkowy sztandar dlatego też prezes oddziału Andrzej Tylka ogłosił „ściepę” na sztandar. Jako pierwszy przekazał kwotę 1000 zł na ten cel radny powiatu nowotarskiego a zarazem prezes oddziału ZP w Skrzypnem Władysław Tylka. Do zbiórki dołączyli liczni imienni i bezimienni ofiarodawcy. Serdeczne podziękowania dla tych, którzy wsparli ten szlachetny cel.
      Konkurs zakończyły góralskie posiady oczywiście przy muzyce i stole góralskim. Wszyscy bawili się znakomicie, humory dopisywały.
      Prezes oddziału ZP w Zaskalu serdecznie dziękuję wszystkim gaździnom co były na konkursie, jurorom, sponsorom, gościom oraz Zarządowi Koła za pomoc w organizacji tego konkursu.

Andrzej Tylka



[URZĄD GMINY]  [KULTURA I SZTUKA]  [SOŁECTWA]  [SZKOŁY]  [GOSPODARKA]  [ORGANIZACJE]  [TURYSTYKA]  [SPORT]  [HISTORIA]  [PARAFIE]  [ZDJĘCIA]  [MAPY]