OFICJALNA STRONA INTERNETOWA GMINY SZAFLARY
GMINA SZAFLARY
             

BIULETYN INFORMACJI PUBLICZNEJ

.:MENU:.

- AKTUALNOŚCI
- RADA GMINY
- URZĄD GMINY
- KULTURA I SZTUKA
- SOŁECTWA
- SZKOŁY
- KONKURSY
- GOSPODARKA
- ORGANIZACJE
- TURYSTYKA
- SPORT
- HISTORIA
- PARAFIE
- ZDJĘCIA
- MAPY
- PRZETARGI
- OPŁATY
- ODPADY/OCHRONA
         ŚRODOWISKA

ELEKTRONICZNA PLATFORMA USŁUG ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ

GMINNA KOMISJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW ALKOHOLOWYCH

GMINNY OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W SZAFLARACH

GMINNA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W SZAFLARACH

    SPÓŁKA WODNA MARUSZYNA CENTRUM

.:FUNDUSZE EUROPEJSKIE:.

.:KALENDARZ:.

.:PODHALAŃSKA LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA:.

.:SMAK NA PRODUKT:.

SMAK NA PRODUKT

.:BIURO INICJATYW SPOŁECZNYCH:.

.:6 LATKU WITAJ W SZKOLE:.

.:6 LATKU WITAJ W SZKOLE
WOJEWÓDZTWO MAŁOPOLSKIE
:.

.:PAMIĘTAJ O SZKOLE:.

.:NARODOWE SIŁY REZERWOWE:.

PORTAL /XX GMINNY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH „ZOSKALAŃSKIE JODEŁKO” W ZASKALU. POLSKA / MAŁOPOLSKIE / NOWOTARSKI

.: XX GMINNY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH „ZOSKALAŃSKIE JODEŁKO” W ZASKALU. :.

XX GMINNY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH „ZOSKALAŃSKIE JODEŁKO” W ZASKALU.

       22 listopada 2014 r. w remizie OSP Zaskale odbył się XX Gminny Konkurs Potraw Regionalnych. Organizatorem konkursu był Oddział Związku Podhalan w Zaskalu , Rada i Wójt Gminy Szaflary oraz Podhalańska Lokalna Grupa Działania. W konkursie potrawy i napitki prezentowały gaździny z gminy Szaflary tj. Zaskala ,Szaflar, Skrzypnego, Boru, Bańskiej Niżnej, Bańskiej Wyżnej ,Maruszyny oraz dodatkowo stół europejski z Zaskala.

       Gospodynie zadbały o wysoki poziom przygotowanych potraw, które reprezentowały zarówno tradycję, jak również nowatorskie rozwiązania kulinarne. Warto podkreślić iż poziom ten utrzymuje się od wielu lat.

       Na stołach znalazły się potrawy z gęsi, kury, jagnięciny i inne. Były i piecone korpiele na blachach, kluski tarcioki i bulowate, hałuski, zoproska z kminkiem czy groch z kapustą i grzybami a popić można było różnymi zdrowymi herbatkami, nalewkami czy samogonem. Współczesne światowe potrawy takie jak :sałatki, ciasta, sery ,desery zagościły na stole europejskim ładnie udekorowanym i reprezentującym urok młodszego pokolenia naszych Pań.

       Stoły estetycznie udekorowane uginały się od przysmaków i różnorodności kulinarnej ,gaździny ubrane w tradycyjne świąteczne ubiory, a dodatkowo zdobił serdeczny uśmiech.
       Jury w składzie :przew. Anna Mlekodaj, Stanisław Ślimak, Krzysztof Faber, Władysław Tylka, Alojzy Lichosyt, Stanisław Stanek, Maciej Szostak, Maria Przygocka wysoko kulinarnie oceniło 476 potrawy, które świadczą o ogromie pracy włożonej w przygotowanie dzisiejszego konkursu a także o ich znajomości sztuki kulinarnej oraz niewyczerpanej pomysłowości.
Wszystkie gospodynie otrzymały równorzędne nagrody , każda po dwa komplety pięknej pościeli ufundowanych z budżetu gminy Szaflary.

       W poszczególnych sołectwach wyróżniono:
Zaskale-golonka z bobem, łyć pulosa;
Bańska Wyżna- gołąbki z tarciokami, zasmażka dla dzieci;
Bańska Niżna- tarcioki, zając w jabłku;
Bór-kluska obyrtano z kaszy, jedzenie chłopa do lasu ;
Maruszyna-kluski bulowate ze skwarkami, pierogi z mięsem;
Skrzypne-baranina z fasolą, udziec z prosiaka;
Szaflary-gęś z jabłkami i majerankiem , korpiele;
Zaskale –stół europejski: wariacje serowe, ciasto z mchu leśnego.

       Na konkursie pojawiło się sporo zacnych gości: v-ce rektor PPWSZ Anna Mlekodaj, wójt gminy Szaflary Stanisław Ślimak, starosta nowotarski Krzysztof Faber, prezes PLGD Maciej Szostak, ks .proboszcz Ryszard Gaweł, v-ce prezes Związku Podhalan Alojzy Lichosyt, radni powiatowi, dyrektorzy szkół ,prezesi ZP i inni goście, w sumie dużo gości i smakoszy góralskiego jadła i napitku. Konkurs na wesoło i z humorem prowadzili prezes ZP w Zaskalu Andrzej Tylka oraz v-ce prezes Jacek Król, przygrywała muzyka góralsko Czesława Joniaka ze Skrzypnego a w części artystycznej wystąpił zespół góralski „Zyngierki” działąjący przy ZSPiG w Maruszynie Dolnej.

       Potrawy poświęcił proboszcz Parafii Zaskale ks. Ryszard Gaweł.
       Organizatorzy bardzo serdecznie dziękują głównemu sponsorowi tej imprezy Gminie Szaflary oraz współorganizatorowi tj. Podhalańskiej Lokalnej Grupie Działania wraz z Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich :Europa inwestująca w obszary wiejskie. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.Instytucja Zarządzająca PROW 2007-2013-Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

       Ponadto konkurs wspomogli finansowo :firma „Paweł” A.J. Kalata, firma „Pakfol”, firma” Nykaza”, masarnia „Majerczyk” , K.S. Fic, W. Tylka, J. Król, K.S. Grzęda, R. Jesion, E.K. Jarząbek ,M.S. Stanek ,M. Zagórska i inni bezimienni darczyńcy” wolnych datków”.

Wszystkim serdecznie dziękujemy.


       Konkurs zakończyły posiady góralskie przy muzyce i stole góralskim. Wszyscy bawili się znakomicie, humory i zdrowie dopisywały każdemu.
       Prezes oddziału ZP w Zaskalu serdecznie dziękuje wszystkim gaździnom co były na konkursie, jurorom, sponsorom ,gościom, muzyce, mediom oraz Anieli i Jackowi Król za pomoc w organizacji tego konkursu.
Podziękowania dla autora zdjęć p. Grzegorza Stolarczyka.

Andrzej Tylka

Więcej w zdjęć w galerii>>>>>

XX GMINNY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH „ZASKALAŃSKIE JODEŁKO”

[URZĄD GMINY]  [KULTURA I SZTUKA]  [SOŁECTWA]  [SZKOŁY]  [GOSPODARKA]  [ORGANIZACJE]  [TURYSTYKA]  [SPORT]  [HISTORIA]  [PARAFIE]  [ZDJĘCIA]  [MAPY]