XX GMINNY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH „ZOSKALAŃSKIE JODEŁKO” W ZASKALU.
22 listopada 2014 r. w remizie OSP Zaskale odbył się XX Gminny Konkurs Potraw Regionalnych. Organizatorem konkursu był Oddział Związku Podhalan w Zaskalu , Rada i Wójt Gminy Szaflary oraz Podhalańska Lokalna Grupa Działania. W konkursie potrawy i napitki prezentowały gaździny z gminy Szaflary tj. Zaskala ,Szaflar, Skrzypnego, Boru, Bańskiej Niżnej, Bańskiej Wyżnej ,Maruszyny oraz dodatkowo stół europejski z Zaskala.
Gospodynie zadbały o wysoki poziom przygotowanych potraw, które reprezentowały zarówno tradycję, jak również nowatorskie rozwiązania kulinarne. Warto podkreślić iż poziom ten utrzymuje się od wielu lat.
Na stołach znalazły się potrawy z gęsi, kury, jagnięciny i inne. Były i piecone korpiele na blachach, kluski tarcioki i bulowate, hałuski, zoproska z kminkiem czy groch z kapustą i grzybami a popić można było różnymi zdrowymi herbatkami, nalewkami czy samogonem. Współczesne światowe potrawy takie jak :sałatki, ciasta, sery ,desery zagościły na stole europejskim ładnie udekorowanym i reprezentującym urok młodszego pokolenia naszych Pań.
Stoły estetycznie udekorowane uginały się od przysmaków i różnorodności kulinarnej ,gaździny ubrane w tradycyjne świąteczne ubiory, a dodatkowo zdobił serdeczny uśmiech.
Jury w składzie :przew. Anna Mlekodaj, Stanisław Ślimak, Krzysztof Faber, Władysław Tylka, Alojzy Lichosyt, Stanisław Stanek, Maciej Szostak, Maria Przygocka wysoko kulinarnie oceniło 476 potrawy, które świadczą o ogromie pracy włożonej w przygotowanie dzisiejszego konkursu a także o ich znajomości sztuki kulinarnej oraz niewyczerpanej pomysłowości.
Wszystkie gospodynie otrzymały równorzędne nagrody , każda po dwa komplety pięknej pościeli ufundowanych z budżetu gminy Szaflary.
W poszczególnych sołectwach wyróżniono:
Zaskale-golonka z bobem, łyć pulosa;
Bańska Wyżna- gołąbki z tarciokami, zasmażka dla dzieci;
Bańska Niżna- tarcioki, zając w jabłku;
Bór-kluska obyrtano z kaszy, jedzenie chłopa do lasu ;
Maruszyna-kluski bulowate ze skwarkami, pierogi z mięsem;
Skrzypne-baranina z fasolą, udziec z prosiaka;
Szaflary-gęś z jabłkami i majerankiem , korpiele;
Zaskale –stół europejski: wariacje serowe, ciasto z mchu leśnego.
Na konkursie pojawiło się sporo zacnych gości: v-ce rektor PPWSZ Anna Mlekodaj, wójt gminy Szaflary Stanisław Ślimak, starosta nowotarski Krzysztof Faber, prezes PLGD Maciej Szostak, ks .proboszcz Ryszard Gaweł, v-ce prezes Związku Podhalan Alojzy Lichosyt, radni powiatowi, dyrektorzy szkół ,prezesi ZP i inni goście, w sumie dużo gości i smakoszy góralskiego jadła i napitku.
Konkurs na wesoło i z humorem prowadzili prezes ZP w Zaskalu Andrzej Tylka oraz v-ce prezes Jacek Król, przygrywała muzyka góralsko Czesława Joniaka ze Skrzypnego a w części artystycznej wystąpił zespół góralski „Zyngierki” działąjący przy ZSPiG w Maruszynie Dolnej.
Potrawy poświęcił proboszcz Parafii Zaskale ks. Ryszard Gaweł.
Organizatorzy bardzo serdecznie dziękują głównemu sponsorowi tej imprezy Gminie Szaflary oraz współorganizatorowi tj. Podhalańskiej Lokalnej Grupie Działania wraz z Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich :Europa inwestująca w obszary wiejskie. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.Instytucja Zarządzająca PROW 2007-2013-Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ponadto konkurs wspomogli finansowo :firma „Paweł” A.J. Kalata, firma „Pakfol”, firma” Nykaza”, masarnia „Majerczyk” , K.S. Fic, W. Tylka, J. Król, K.S. Grzęda, R. Jesion, E.K. Jarząbek ,M.S. Stanek ,M. Zagórska i inni bezimienni darczyńcy” wolnych datków”. Wszystkim serdecznie dziękujemy.
Konkurs zakończyły posiady góralskie przy muzyce i stole góralskim. Wszyscy bawili się znakomicie, humory i zdrowie dopisywały każdemu.
Prezes oddziału ZP w Zaskalu serdecznie dziękuje wszystkim gaździnom co były na konkursie, jurorom, sponsorom ,gościom, muzyce, mediom oraz Anieli i Jackowi Król za pomoc w organizacji tego konkursu.
Podziękowania dla autora zdjęć p. Grzegorza Stolarczyka.
Andrzej Tylka
|