|
|
.:XVIII GMINNY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH „ZOSKALAŃSKIE JODEŁKO” W ZASKALU
:.
|
XVIII GMINNY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH „ZOSKALAŃSKIE JODEŁKO” W ZASKALU
17 listopada 2012 r. w remizie OSP Zaskale odbył się XVIII Gminny Konkurs Potraw Regionalnych. Organizatorem konkursu był Oddział Związku Podhalan w Zaskalu oraz Rada i Wójt Gminy Szaflary. W konkursie potrawy i napitki prezentowały gaździny z gminy Szaflary tj. Zaskala ,Szaflar, Skrzypnego, Boru, Bańskiej Niżnej, Bańskiej Wyżnej ,Maruszyny oraz stół unijny z Zaskala. Gościnnie zaprezentował się stół Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania z prezesem Maciejem Szostakiem. Ze stołu można było skosztować takie potrawy jak: kapusta góralska, kluski hałuski oraz tarcioki. Produkty te wpisane są na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa .Dawniej temu jadło się to w każdej izbie góralskiej i ludzie byli zdrowi i weseli.
Gospodynie uwarzyły i upiekły potrawy tradycyjne, starodawne wykonane z naturalnych produktów tj. mleka ,mięsa, mąki czy owoców i warzyw. Były i piecone korpiele na blachach, kluski tarcioki, zoproska z kminkiem czy groch z kapustą i grzybami a popić można było różnymi zdrowymi herbatkami ,nalewkami czy samogonem. Współczesne światowe potrawy takie jak :sałatki, tortille ,pasztety warzywne zagościły na stole unijnym ładnie udekorowanym i reprezentującym urok młodszego pokolenia naszych pań. Stoły uginały się od przysmaków i różnorodności kulinarnej.
Jury w składzie: przew. Anna Mlekodaj, ks. proboszcz Ryszard Gaweł, Paweł Cetera, Władysław Tylka, Maciej Motor-Grelok, Jadwiga Stanek, Emilian Kowal, Cyrwus Monika, Maciej Szostak wysoko kulinarnie oceniło prawie 400 potraw gaździn. Wszystkie gospodynie otrzymały równorzędne nagrody , każda po 15 –sto elementowym zestawie garnków ufundowanym z budżetu gminy Szaflary.
Na poszczególnych stołach wyróżniono: Zaskale za kwaśnice na gęsinie i borsc cyrwony na świńskim ogonie; Bańską Wyżną za bundz z czarnuszką i zosmozkę dla dzieci; Bór za flaki z korpielami i swojską szynkę ;Skrzypne za kozine i rafaello z owczej bryndzy ;Bańską Niżną za kiełbasę z jelenia i grule z grzybami ;Maruszynę za herbaty wszelkiego rodzaju(29 smaków)i żeberka na serwatce; Szaflary za pierogi swojskie i chleb saflarski; stół unijny za schab ze szpinakiem i pasztet z warzyw.
Na konkursie pojawiło się sporo zacnych gości: v-ce rektor PPWSZ Anna Mlekodaj, dziekan PWSOŚ w Radomiu wydz. w Zakopanem Tomasz Świtalski, prezes ZP Maciej Motor –Grelok, radny sejmiku województwa małopolskiego Jan Hamerski, z-ca wójta gminy Szaflary Paweł Cetera, prezes PLGD Maciej Szostak, radni powiatowi i inni goście, w sumie dużo gości i smakoszy góralskiego jadła i napitku.
Konkurs na wesoło i z humorem prowadzili prezes ZP w Zaskalu Andrzej Tylka oraz v-ce prezes Wacław Cetera, przygrywała muzyka góralsko Czesława Joniaka ze Skrzypnego a w części artystycznej wystąpił zespoł góralski ” Mali Szaflarzanie” oraz zespół teatralny” Prowda” z Szaflar pod kierownictwem p.Doroty Adamczyk. Organizatorzy bardzo serdecznie dziękują głównemu sponsorowi tej imprezy Gminie Szaflary oraz współorganizatorowi tj. Podhalańskiej Lokalnej Grupie Działania wraz z Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich :Europa inwestująca w obszary wiejskie. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.Instytucja Zarzadzająca PROW 2007-2013-Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs zakończyły posiady góralskie przy muzyce i stole góralskim. Wszyscy bawili się znakomicie, humory i zdrowie dopisywały każdemu.
Prezes oddziału ZP w Zaskalu serdecznie dziękuje wszystkim gazdzinom co były na konkursie, jurorom, sponsorom ,gościom, muzyce oraz Zarządowi Koła za pomoc w organizacji tego konkursu.
Podziękowania dla autora zdjęć p. Grzegorza Stolarczyka.
Andrzej Tylka
|
|
|