|
|
.:XVII GMINNY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH „ZOSKALAŃSKIE JODEŁKO” W ZASKALU
.
:.
|
XVII GMINNY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH „ZOSKALAŃSKIE JODEŁKO” W ZASKALU
26 listopada 2011 r. w remizie OSP Zaskale odbył się XVII Gminny Konkurs Potraw Regionalnych. Organizatorem konkursu był Oddział Związku Podhalan w Zaskalu oraz Rada i Wójt Gminy Szaflary. Podczas sobotniej imprezy swoje kulinarne umiejętności reprezentowały gaździny z gminy Szaflary tj. Zaskala ,Szaflar, Skrzypnego, Boru, Bańskiej Niżnej, Bańskiej Wyżnej ,Maruszyny. Był też stół unijny z Zaskala. Stoły uginały się od obfitości, od różnorodnych potraw regionalnych, tradycyjnych, napitków i słodkości. Spotkać też można było potrawy kuchni europejskiej, szczególnie na stole „unijnym”. Smakowało dosłownie wszystko: groch z kapustą, golonka w borscu, piecone korpiele, jak również kluski tarcioki, babki drożdżowe czy przeróżne herbatki, wina, nalewki.
Jury w składzie: przew. dr Anna Mlekodaj, Paweł Cetera, Władysław Tylka, Krystyna Kalata, Maria Przygodzka, Maciej Szostak, Wojciech Groń, Józef Kalata oceniło wysoko pod względem kulinarnym i smakowym ok. 400 potraw. Wszystkie gospodynie otrzymały równorzędne nagrody w postaci sprzętu AGD oraz sprzętu kuchennego.
Na poszczególnych stołach wyróżniono: Zaskale za pierogi z kiską i kapustą, schab z oscypkiem; Bańską Wyżną za bryndzonkę i ciurecki; Bór za borsc z sałatą na serwotce i kacke nadziewaną; Skrzypne za baraninę z fasolą i gęś pieconą; Bańską Niżną za hałuski z borówkami i baraninę marynowaną; Maruszynę za herbaty i chleby wszelkiego rodzaju; Szaflary za grule z kapustą i grochem oraz korpiele gotowane; stół unijny za łosoś w auszpiku i muszle z pastą krewetkową. Należą się podziękowania wszystkim gaździnom za pięknie udekorowane stoły oraz oprawę artystyczną w postaci przyśpiewek czy humorystycznych powiedzeń.
Na konkursie pojawiło się sporo zacnych gości: wicerektor PPWSZ dr Anna Mlekodaj, wójt Stanisław Ślimak, wicewójt Paweł Cetera, radny Sejmiku Województwa Małopolskiego Jan Hamerski, radni powiatowi i miasta Nowy Targ, prezes PLGD Maciej Szostak i inni, w sumie dużo gości i smakoszy góralskiego jadła i napitku. Konkurs na wesoło i z humorem prowadzili prezes ZP w Zaskalu Andrzej Tylka oraz wiceprezes Wacław Cetera, przygrywała muzyka góralsko Czesława Joniaka ze Skrzypnego, a w części artystycznej wystąpił zespół góralski „Mali Zoskalanie” pod kierownictwem Andrzeja Stramy i Anieli Król.
Organizatorzy bardzo serdecznie dziękują głównemu sponsorowi tej imprezy, tj. Radzie i Wójtowi gminy Szaflary, oraz licznym imiennym i bezimiennym sponsorom, a także współorganizatorowi, tj. Podhalańskiej Lokalnej Grupie Działania wraz z Europejskim Funduszem Rolnym na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Instytucja Zarządzająca PROW 2007-2013 - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs zakończyły posiady góralskie przy muzyce i stole góralskim. Wszyscy bawili się znakomicie, humor i zdrowie dopisywały.
Prezes oddziału w Zaskalu serdecznie dziękuje wszystkim gaździnom, co były na konkursie, jurorom, sponsorom, gościom ,muzyce oraz Zarządowi Koła za pomoc w organizacji tej imprezy. Chciałoby się tak jeść i pic na co dzień. Do zobaczenia w przyszłym roku.
Podziękowania dla autora zdjęć p. Grzegorza Stolarczyka.
Andrzej Tylka
|
|
|